Voor wie is Autifit?

Autifit is voor jongens en meisjes in de leeftijd van 5 t/m 15 jaar met een Autisme Spectrum Stoornis (ASS). Met autisme spreken wij hier over alle soorten vormen van autisme. Er zijn drie vormen van ASS:

– (Klassieke) Autisme;
– Syndroom van Asperger, dit is een vorm van autisme maar dan zonder taalachterstand;
– PDD-NOS, overige soorten ASS (Pervasive Developmental Disorder Not Otherwise Specified).

Maar ook de combinatie ASS met ADHD en MCDD, hechtingsproblematiek of een verstandelijke handicap.

Eigenaresse

IMAG0954Mijn naam is Jossine Mienis-Fortuin (03-01-1980) en woon met mijn man en 2 dochters in Winkel. In mijn vrije tijd doe ik aan hardlopen en aerobics. Ook zwem ik graag met mijn dochters en doe ik graag leuke dingen met mijn gezin. Ik ben leergierig, houd van humor en creatief bezig zijn.

Vanaf 2002 ben ik AALO- en EFAA gecertificeerd sportinstructrice. Verder heb ik jarenlange ervaring (2004) op een woonvoorziening als persoonlijk + coördinerende begeleider voor pubers en jong volwassenen met autisme bij Stichting De Waerden.

Sinds oktober 2009 heb ik Autifit opgestart voor kinderen met autisme en biedt ik – individuele begeleiding en begeleiding in de groep aan met als hulpmiddel sport- en spelactiviteiten.

Belangrijk vind ik het dat alle kinderen moeten kunnen bewegen/ sporten met een beperking of zonder een beperking. Bij Autifit kunnen de kinderen zichzelf zijn, wordt er energie gestoken in het plezier hebben en het opdoen van succeservaringen op verschillende gebieden, zoals communicatieve vaardigheden, sociale vaardigheden, behendigheid, voorkomen van overgewicht etc.

Ik heb kunnen ervaren dat kinderen met autisme in combinatie met sporten mij zo aanspreekt, dat ik in 2008 Autifit ben gaan opstarten. In mijn dagelijks werk liep ik er tegen aan dat pubers met autisme moeilijk te motiveren waren om een stap buiten de deur te zetten en liever veilig achter hun computer bleven zitten. Hier wilde ik verandering in brengen door op 1 vaste avond in de week met een groepje jongeren te gaan sporten in een gymzaal. De jongeren konden op deze manier los komen van hun computer en lekker vrij bewegen en hun energie kwijt raken. Iedere week keerde de activiteit terug en werd er van tevoren besproken welke sport-/ spelactiviteiten er gedaan zouden worden. De jongeren waren enthousiast en gemotiveerd. Dit kwam voornamelijk doordat het voorspelbaar en gestructureerd was, gegeven werd in een klein groepje, met de juiste begeleiding en een vaste begeleider. Ze werden benadert op gelijk niveau; ze hadden eigen inbreng; iedereen kon mee denken en meedoen. 

Assistent begeleider

Kim Weeshoff

 Mijn naam is Kim Weeshoff, ik ben 26 jaar en ik kom uit Stompetoren.
 In mijn vrije tijd vind ik het leuk om af te spreken met familie of vriend(inn)en, te  zwemmen, skiën, lezen, knutselen, reizen of om gezellig tijd door te brengen met mijn kat  en mijn konijn.
 In 2011 heb ik de opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) afgerond waarbij  ik vooral ervaring heb opgedaan met kinderen met lichamelijke, verstandelijke en  meervoudige beperkingen. Het leukste van het werken met deze doelgroepen vind ik om  de kinderen (met of zonder beperking) aan te moedigen in de activiteiten die ze zelf goed  kunnen en te ondersteunen in de activiteiten waar ze hulp bij nodig hebben.
 Omdat het heel lastig was om na het behalen van mijn diploma een baan in de zorg te  vinden, ben ik in de technische sector gaan werken.
 Mijn hart ligt nog altijd in de zorg en aangezien ik nog steeds de overstap naar de zorg wil  maken probeer ik zoveel mogelijk in contact te blijven met de verschillende doelgroepen.  Zo heb ik naast mijn werk o.a. 3 cursussen gebarentaal en een tactiele communicatie  cursus (doofblinden communicatie) gevolgd.
 Dat ik nu als assistent begeleider bij Autifit aan de slag kan betekent dat ik activiteiten die ik leuk vind, kan combineren met een doelgroep die ik leuk vind. Een perfecte combinatie! Ik heb er dan ook heel veel zin in!